Hedi Hoka

Constelații familiale

Locul de unde venim afectează direcția în care ne îndreptăm. Ceea ce rămâne nerezolvat în trecutul nostru ne influențează prezentul. Părinții noștri sunt importanți, indiferent de felul în care își cresc copiii. Nu există o altă cale: povestea familiei este povestea noastră.

Indiferent de istoria pe care o știm despre ei, părinții noștri nu pot fi șterşi cu buretele sau aruncați din noi. Ei sunt în noi și noi suntem parte din ei, chiar dacă nu i-am cunoscut niciodată sau au murit timpuriu. Respingerea lor doar ne distanțează mai mult de noi înșine și produce mai multă suferință.

În concluzie, fără doar și poate, fiecare dintre noi face parte din arborele genealogic al familiei noastre. Fie că agreăm acest truism, fie că nu, noi suntem rezultatul strămoșilor noștri. ADN-ul nostru este alcătuit din jumătate din ADN-ul matern și cealaltă jumătate din ADN-ul patern. Cu alte cuvinte, suntem jumătate mama și jumătate tata. Această moștenire genetică influențează mai multe aspecte, inclusiv comportamentul, caracterul și valorile noastre. Prin urmare, prin ADN-ul nostru, primim toate învățăturile, experiențele, darurile, puterea, dar și problemele nerezolvate, rănile emoționale, bolile, poverile părinților, bunicilor și străbunilor noștri. Și pentru a face pace cu noi sau a integra acele părți din noi care cer asta, poate este necesar să ne uităm la întregul nostru familial. De cele mai multe ori, aici se află răspunsurile pe care le căutăm de mult timp.

Moștenim de la strămoșii noștri daruri pe care, adesea, le considerăm superficiale. Sau de la sine înțelese. În fiecare dintre noi există această moștenire a sufletului. Noi suntem legătura dintre epoci care conțin, poate, așteptări, visuri trecute și prezente, amintiri sacre și promisiuni viitoare.

Soarta nu înseamnă că viața ta a fost hotărâtă clar dinainte de a ne naște. De aceea să lăsăm totul în seama destinului și să nu ne punem amprenta pe drumul nostru e un semn de neștiință. Între voința noastră și voia Universului, există o armonie iubitoare. Viața este iubire. Prin urmare, destinul nu este o carte scrisă odată pentru totdeauna, ci este o poveste al cărei final nu e stabilit și care poate apuca o mulțime de căi. Și asta doar de noi depinde.

Anunță-mă când se desfășoară următoarea ediție


Așadar, te invit cu drag la o experiență de constelații familiale facilitate de mine, Hedi Hoka, unde vom descoperi împreună dinamicile ascunse din familia ta care te cheamă să le scoți la lumină pentru a onora ceea ce ai primit: darul vieții.

Ce sunt constelațiile familiale?
Constelațiile familiale, ca metodă terapeutică, au fost fondate de Bert Hellinger (1925 –2019). Această metodă de autocunoaștere și cunoaștere presupune o muncă de explorare a dinamicilor inconștiente personale, relații familiale sau de cuplu. Fenomenologia care stă la baza acestei practici presupune o înțelegere diferită a conceptului și a experienței adevărului într-un mod diferit. Psihoterapia fenomenologică caută să stabilească un context fără vreo intenție anume în minte, chiar și fără intenția de a vindeca. În metoda de lucru cu constelațiile familiale, ne punem încrederea doar în suflet. De-a lungul anilor metoda constelațiilor familiale a fost extinsă și în alte domenii cum ar fi dinamicile organizaționale sau educația sistemică.
Cum se desfășoară constelațiile familiale?
Constelațiile familiale au loc de obicei în grupuri. După un scurt interviu cu facilitatorul, persoana care vine cu o temă personală de lucru, alege reprezentanți pentru membrii familiei sale din cercul de participanți. Reprezentanții își găsesc locul, iar în scurt timp, ei încep să experimenteze senzații fizice, emoții sau îndemnuri care nu le aparțin lor, ci membrilor familiei pe care îi reprezintă. Este ca și cum ar fi devenit antene, primind informații de la sufletul de familie. Facilitatorii se referă la aceasta ca „câmpul cunoașterii” sau “câmpul morfo-genetic” Prin observații, întrebări, declarații și mișcări, clientul ajunge să vadă problema într-o perspectivă nouă.
Cât durează un eveniment de constelații familiale cu psiholog dr. Hedi Hoka?

Evenimentul se desfășoară pe durata a 2 zile, în fiecare zi între ora 10:00 si 18:00. Vom avea câteva pauze de cafea și o pauză demasă la prânz.
Constelațiile nu au o durată definită, ele pot să dureze de la 10 - 15 minute până la peste o oră. Pe măsură ce dinamica ascunsă devine clară și apar mișcări de pace și reconciliere, dragostea, inclusiune, echilibru și acceptare și toate acestea sunt elemente care au nevoie de răbdare, calm și liniște pentru a putea fi explorate. Toate acestea împreună cu siguranța și susținerea grupului creează loc pentru pentru explorarea, integrarea și vindecarea rănilor care apar în constelație.

Astfel toți cei prezenți în sală beneficiază de o experiență personală prin identificarea propriilor emoții și intenții. Practic participă la constelație nu doar cei care sunt reprezentați ci și ceilalți participanți din sală, fie lucrându-și propria intenție, fie participând ca rezonator sau observator al procesului. Toate aceste forme de participare pot să aducă un alt nivel de înțelegere, asimilare sau chiar vindecare.

Considerând toate aceste aspecte nu putem garanta constelația personală nimănui sau că se vor interpreta constelațiile tuturor participanților.

De ce să participi la un eveniment de constelații familiale?

Constelațiile Familiale se validează prin propria experiență. Cu alte cuvinte, este nevoie să participi la un astfel de eveniment ca să simți beneficiile ei.
Constelațiile familiale sunt precum niște porți care se deschid pentru: a face pace cu tine, a înțelege mai bine familia, a ne înțelege trecutul, a ne raporta altfel la dinamicile de cuplu, a înțelege mai bine copiii, a privi cu înțelepciune spre boli, a pune ordine în viață, a ne cunoaște sufletul, a ne conecta cu strămoșii, a înțelege formele iubirii, a onora masculinul și femininul, a ne expanda nivelul de conștiință, a trăi în prezent, a privi cu încredere spre viitor și a fi recunoscător pentru darul vieții.

Ce NU sunt constelatiile?

Constelațiile familiale nu sunt sesiuni de psihoterapie. Nu vindecă în mod direct nici răni emoționale, nici fizice și nu sunt substitut pentru tratamente medicale. Este important să înțelegem că nu există o soluție magică pentru problemele cu care se prezintă o persoană.

Constelațiile nu te exonerează de responsabilitatea asupra propriilor lor gânduri, emoții, decizii și acțiuni, înainte, în timpul și după participarea la eveniment. Cu toate acestea, ele pot oferi o perspectivă clară asupra situației și pot iniția un proces profund de introspecție ajutându-te să găsești un echilibru în relațiile tale familiale și în procesele interioare. Efectul unei constelații este de cele mai multe ori o conștientizare, însoțită de o mișcare fină, dar adâncă, un impuls, care ulterior își va face simțite efectele, prin schimbări sau transformări la nivel emoțional, cognitiv și comportamental.

Important!

- Participanții la acest atelier declară pe propria răspundere că nu se află sub tratament psihiatric și nu au consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive înainte de eveniment;
- Participanții sunt de acord să păstreze confidențialitatea informațiilor împărtășite în timpul atelierului;
- Prin înscrierea la eveniment participanții își exprimă acordul cu condițiile de participare prezentate și confirmă că sunt în totalitate responsabili pentru acțiunile proprii în timpul și după finalizarea atelierului.